Hemester i Torsås

Här kommer tips på utflyktsmål för en härlig hemestervecka i vår vackra kommun. Upplev natur, kultur, historia och shoppa bland lokala pärlor.

DAG 1. SÖDERÅKRA MED OMNEJD
Örarevet och Fulvik På den två kilometer långa rullstensåsen Örarevet njuter stor som liten obegränsat av frisk luft, härliga bad, skön natur, och ett alldeles unikt fågelliv. Här finns grillplatser där man kan njuta av sin medhavda picknickkorg.
Stufvenäs Gästgiveri  Det anrika gästgifveriet har anor från 1700-talet och är idag en modern hotellanläggning med spa, mat och dryck av högsta klass.
Stenvide Gårdsbutik  Shoppa chutney, marmelad och inläggningar eller hitta en kokbok i butikens antikvariat.
Loppisskolan i Påboda Här hittar man fynd i alla dess former. Stort, smått, gammalt eller nytt, allt finns i den gamla skolan med en riktigt härlig inredningsmiljö! Påboda gamla småskola är en liten upplevelse i sig. Familjens samlade saker, gammalt och nytt.
Möre Golfklubb och Möre Golfkrog I vacker småländsk parkmiljö mellan havet och skogen hittar man en av Sveriges bästa golfanläggningar i toppklass med tillhörande golfkrog. Restaurangen har lunch- och middagsservering och är kända för sin välsmakande schnitzel!
Varggropen i Fastlycke  Här finns en av Kalmar läns bäst bevarade varggropar och speciell för att den är stensatt. Det finns även en fornåker i anslutning till varggropen.
Möre bad och simhall och Möre hotell  Avsluta dagen med bad, bastu och relax i simhallen vid Green door hotel. Hos Möre friskvårdcenter, beläget i samma byggnad, går det bra att boka massage och fotvård. På Green door hotel finns även en restaurang och ibland är det pubkväll med quiz.

DAG 2. EN DAG TILL HAVS
Sälsafari Inled dagen med ett spännande sälsafari längs kusten, där sälarna simmar efter båten eller solar på stenarna. Upplev den vackra naturen, doften från havet och chansen att se dessa fantastiska djur i dess naturliga miljö. Njut av egen medhavd kaffekorg och ta gärna med en kikare. Hela turen tar cirka 1,5 timme.
Garpens Fyrplats Välkommen till en liten ö och fyrplats som ligger cirka två kilometer ut från Bergkvara i Kalmarsund. Med båt tar det ca 15 minuter att komma ut till ön och hit kan du göra en dagsutflykt, övernatta eller varför inte hyra hela ön? Den unika och kulturhistoriska miljön ger dig en alldeles särskild upplevelse utöver det vanliga.
Ute på Garpen finns café och restaurang med fullständiga rättigheter. Passa även på att gå upp i fyren (räkna gärna trappstegen) och bada från piren. Den oändliga utsikten i kombination med den lummiga ön gör den till en oas i Kalmarsund. Kom ihåg att transportvillkoren helt bestäms av väder och vind.

DAG 3. BERGKVARA NU & DÅ
Kulturmagasinet och Bergkvara konsthall  Kulturmagasinet är beläget i Bergkvara hamn bara ett stenkast från kajkanten och Kalmarsund. Det är inrymt i magasinsbyggnaderna på en skeppsredargård från mitten av 1800-talet. Södra Möre Konstförening och/eller Föreningen Kulturmagasinet är huvudarrangörer för utställningarna i konsthallen.
Bergkvara Sjöfartsmuseum  Museet ligger i ett hundraårigt hamnmagasin med vidsträckt havsutsikt. Det gamla magasinet är i sig av musealt intresse och ger en god exponering av foton, tavlor, och allehanda föremål såsom navigations-utrustning, riggdetaljer, timmermansverktyg och mycket annat.
Badudden i Bergkvara Efter konst och kultur är det dags för natur. En liten grusväg leder dig till badplatsen som är lite mer avsides från allt annat. Det finns enklare omklädningshytter, en brygga samt en rutschkana för de lite mindre. Bli uppfriskad av den kylande dusch som finns på badplatsen. I anslutning till badplatsen finns även en vandringsled.
Dalskärs camping Den fyrstjärniga fullservicecampingen erbjuder något för hela familjen. Uppvärmda pooler, minigolf och fiskebrygga. Intill campingen ligger havsbad och beachvolleyboll. Här finns nog att göra för en hel semester.
Upplev Bergkvara från havssidan eller från Ängaskär Vid Dalskärs camping går det bra att hyra kanot, kajak eller trampbåt. Bergkvara båtklubb har tagit fram en utmärkt båt- och kanotled längs kusten mellan Bergkvara och naturreservatet Örarevet. Farleden går från hamninloppet och inomskärs hela vägen förbi unika sälområden och Djursvik.
Historisk vandring-Bergkvara år 1900 Ladda ner Torsåsappen och följ med på en spännande vandring i spåren från Bergkvaras sjöfartshistoria! Bergkvara har ända sedan medeltiden varit en viktig handelsplats och skeppsbryggeriort. Berättelsen tar dig tillbaka i tiden när Bergkvara var en av Sveriges största och mest blomstrande handelshamnar.
Dalskärs Sjökrog Efter en heldag i Bergkvara rekommenderar vi ett besök till den familjära sjökrogen i Dalskär. Här kan du njuta av ett glas vin och vällagad mat till ljudet av vågor med en lätt bris i håret.
Skeppeviks Camping Med naturskönt läge alldeles intill havet, ligger Skeppeviks Camping, ett par kilometer söder om Bergkvara. Här finns en butik, en kafédel med glass och fika samt en lunch- och middagsrestaurang med läckerheter från både det svenska och asiatiska köket.

DAG 4. BRÖMS-PÅ GRÄNSEN TILL BLEKINGE
Brömsehus Se resterna av danskarnas gränsfäste fråm 1300- och 1400-talet. Valdemar Atterdag byggde Brömsehus för att ha en plats där han kunde bevaka den viktiga segelleden på Östersjön. Platsen ligger i Kristianopels socken i nuvarande Karlskrona kommun i Blekinge.
Fredsstenen Stenen är ett fornminne från när freden slöts mellan Danmark och Sverige den 13 augusti år 1645. Detta blev även startskottet för Sveriges stormaktstid. I anslutning till Fredsstenen finns en vacker cykel- och vandringsled.
Brömsehus cafe är ett helt nyöppnat café i sekelskiftesstil med plats för gäster både utomhus i den vackra trädgården och inne i den gamla skolsalen. Vi serverar såväl hembakade bakverk som enklare rätter och smarriga smörrebröd.
Bröms Gårdsbutik  Passa på att inhandla lokala godsaker såsom potatis, grönsaker, jordgubbar, ägg eller blommor och glass under högsäsong.
Blomlöfs Rökeri  På rökeriet i Brömsebro erbjuds omtyckta produkter direkt ur rökugnarna. Avnjut en fräsch måltid i restaurangen eller köp med hem. Vid fint väder intas lunchen på uteserveringen.
Kristianopel. En bit söder om Brömsebro ligger charmiga Kristianopel som även är känt för sina rosor. Byn är sommartid full av aktiviteter, evenemang och upplevelser och här finns det övernattningsmöjligheter, matställen och charmiga butiker.

DAG 5. IGLASJÖN MED HISTORISKA OMNEJDER
Iglasjön En mysig insjö med brygga och grillplats. Iglasjön är en av kommunens största insjöar. Storleksmässigt mäter den åtta hektar, har ett medeldjup på 1,5 meter och mäter som mest ett djup på 2,5 meter. Det finns en slinga runt sjön på ca 3 km som lämpar sig väl för en trevlig promenad.
Vippstenen Mät dina krafter med naturens hjälp – prova att vippa den 35 ton tunga stenen i Hallasjö!
Pestkyrkogården i Hallasjö I Hallasjö by tar ni er tillbaka till 1600-talet. I byns norra del finns en fornlämning i form av en pestkyrkogård. Vid utgrävningarna påträffades ben efter människor. Ett träkors har rests på kullens bevarade del. Kullen är beväxt med ekar och vildapel.
Bränderås by. Bränderås by har ett ålderdomligt och typiskt bebyggelseläge. Byn är en gammal gränsby med traditioner knutna till de dansk-svenska krigen.
Branta Berg. Ett stup på cirka 10 meter där av namnet.

DAG 6. DACKELEDEN-EN TIDSRESA PÅ CYKEL ELLER TILL FOTS
Ladda ner Torsåsappen och gör en tidsresa. I den här ljudguiden för vuxna och lite äldre barn, hör du den spännande historien på platserna där dramat utspelade sig. Följ med frihetskämpen Nils Dackes fotspår i bygderna, ca 30km led till fots eller cykel – från fogdemord till flykt och död.  Dackeleden är spännande historiskt sett och väldigt vackert belägen genom traditionellt småländsk landskap. Vill man ha en längre led går det bra att ”hoppa på” Gullaboleden som är en naturskön cykel- och vandringsled genom välbevarade kulturbygder om ca 50km. Torsåsappen finns där appar finns eller via följande länkar App Store eller Google play

DAG 7. TORSÅS-TIDSRESA & FULL FART PÅ SAHARA
Olssonska gården-en tidsresa Följ spår efter människorna som har bott på gården via Torsåsappen! Den speglar hela Torsås utveckling, från lantbruksby till ett modernt samhälle där handel och entreprenörskap varit viktiga. Intressant för både barn och vuxna. Torsåsappen finns där appar finns eller via följande länkar App Store eller Google play
Sahara aktivitetsområde Mitt i Torsås ligger Sahara Aktivitetsområde. Här finns en friidrottsanläggning, tennisbanor, padelbanor, beachvolleybollplan, klättervägg, kompisgunga och en interaktiv aktivitetsutrustning. Perfekt för hela familjen!
Ödet  Utforska det vackra naturområdet Ödet via promenadstigar och gångbroar genom våtmarker och ekskog. Ladda ner Torsåsappen och följ ljudguiden Vattnets väsen. Vandringen tar ca 30-45 minuter och passar barn från 4 år. På Ödet finns ett fågeltorn att klättra upp i och grillplatser som är perfekta för en trevlig picknick. Lyft gärna blicken så kanske en och annan oväntad insekt dyker upp bland trädtopparna!
Ekbackens hembygdspark Hembygdsparken i Torsås kallas Ekbacken. Här finns välbevarade och genuina stugor och byggnader som bär på en 200-årig historia om livet i och kring bygden. I parken hålls traditionerna levande med allt från skolavslutningar, spelmansstämmor till midsommarfirande. Under sommartid kan man även kolla på olika teatrar och framträdanden.
Mat i Torsås Det finns flera olika ställen att välja bland för lunch, fika eller middag.